Studieresa
Första skoldagen efter praktiken så var vi på studieresa. Vi besökte Hjordnära mejeri och en glassfabrik i Hjo.
Att besöka mejeriet var väldigt intressant. De har bara ekologiska produkter och bönderna och deras kor finns precis där mejeriet ligger. Vi använder deras produkter i skolan och deras mjölk är bra konstig. Vi har fikat på mjölk som är två veckor gammal men inte dålig. Den blir nästan godare. De på Hjordnära menade att det beror på att korna finns så nära mejeriet att mjölken inte behöver fraktas långt. Vilket ger längre hållbarhet eftersom den är så färsk.
Vi fick även besöka korna i laggårn brevid. De korna hade det bra! De hade två mjölkbås med en robot som mjölkade. Vid roboten blev de även tvättade och behandlade med mjukgörande salva. Korna stod i kö till maskinen. Vi fick även träffa en nyfödd kalv som hade fötts tidigare under morgonen. Supersöt såklart!
Sedan åkte vi vidare till en ekologisk glassfabrik. De gjorde all sin glass helt utan tillsattser och aromer. De använde bara färsk frukt och olika kryddor för att smaksätta glassen med. Där fick vi även provsmaka alla dagens 12 sorter. Vi blev även undervisade i glassens historia. Vi fick t.ex. smaka på lakritsglass (lakritsrot), jordgubbsglass (äkta jordgubbar), hallonsorbe (äkta hallon).
Att besöka mejeriet var väldigt intressant. De har bara ekologiska produkter och bönderna och deras kor finns precis där mejeriet ligger. Vi använder deras produkter i skolan och deras mjölk är bra konstig. Vi har fikat på mjölk som är två veckor gammal men inte dålig. Den blir nästan godare. De på Hjordnära menade att det beror på att korna finns så nära mejeriet att mjölken inte behöver fraktas långt. Vilket ger längre hållbarhet eftersom den är så färsk.
Vi fick även besöka korna i laggårn brevid. De korna hade det bra! De hade två mjölkbås med en robot som mjölkade. Vid roboten blev de även tvättade och behandlade med mjukgörande salva. Korna stod i kö till maskinen. Vi fick även träffa en nyfödd kalv som hade fötts tidigare under morgonen. Supersöt såklart!
Sedan åkte vi vidare till en ekologisk glassfabrik. De gjorde all sin glass helt utan tillsattser och aromer. De använde bara färsk frukt och olika kryddor för att smaksätta glassen med. Där fick vi även provsmaka alla dagens 12 sorter. Vi blev även undervisade i glassens historia. Vi fick t.ex. smaka på lakritsglass (lakritsrot), jordgubbsglass (äkta jordgubbar), hallonsorbe (äkta hallon).
Vi fick äta så mkt glass vi orkade. Den var väldigt god!
Kommentarer

Vilken glass var godast ?

Det var nog rom-russin :)

du skulle smuglat med lite åt mig ;D
