Chillar

Låg uppdatering (jag vet). Jag har haft en lugn skön vecka i KGA inte så mkt att uppdatera om egentligen. I måndags var jag på ICA MAXI och hörde mig för om min praktik. Jag fick gå in bakom, in till själva bageriet och hälsa på alla. Det var oväntat trångt därinne! På den lilla ytan som inte var täckt av bord och maskiner jobbade väl ca 5-6 pers. En var sjuk den dagen plus att jag ska få plats där någonstans. Jag ska tydligen få rotera och testa på att jobba med lite olika saker och testa på att börja olika tider. Som tidigast börjar jag jobba kl 04.00, de undra om det var okej men det är ju som sovmorgon i jämförelse till kl 01! Haha.

Sen har det väl blivit en del påskmat. Först hos Sebastians moster och sedan hos farmor igår. Vi var även i Torpet igår där Pricken firade genom att bita en kopparorm i flera delar. Mums..

Idag ska jag till Woodys för att fira Sebastians syster som numera är doktorand i filosofi! Efter det bär det av mot sommarstugan och sedan mot Töreboda. Där ska jag ha den allra sista lektionen i bageri/konditori :'(


Påsklov

Sitter nu i KGA och har påsklov. Känner att jag hellre hade velat vara i skolans bageri men men..

Imorrn ska jag ta en tripp till ICA Maxi för att snacka lite om praktiken. Håll tummarna för mig så jag slipper börja kl 01 den här gången! Men jag tror de börjar betydligt senare på Maxi typ frammåt 5-6 kanske? Jag får se imorrn helt enkelt!
I skolan har vi haft påsktema där vi t.ex. modellerat marsipanfigurer. Vi har även gjort en massa sallader och röror i kallköket.


En bild från bakprovet förra veckan. Allt står och jäser för fullt


Våra tuppar av marsipan

 
Min tupp och ko av marsipan. Visst blev de söta? :)


Här har vi klassens olika figurer! Det var väldigt kul men svårt.



  
Tillverkning av moussbakelser i detta fall med passionfruktsmak :P


Undervisning inom sallad, groddar och krasse

 
Vi gjorde en massa olika goda sallader med matvete, couscous, nudlar och bovete

 
Mums!


Avundsjuk!

Lite surt att sitta här i Töreboda när mamma, Sabine och Cornelia är påväg till Frankrike. Jag var ju där i somras men det skulle inte vara helt fel med solen, medelhavet och att få träffa mormor och morfar! Jag kom på mig själv förut med att sitta och tänka på alla goda ostar som vi brukar äta. Hoppas ni får det härligt där borta och köp med ost, haha :)


I somras på besök hos mormor och morfar




Den mysiga uteplatsen vi brukar äta vid

 
favvo stranden


Nere vid marknaden


En vecka i Kanalskolan!

Nu har jag klarat av både konditori och bageriprovet, så nu tänkte jag visa lite bilder på vad vi gjorde den här sista riktiga veckan i skolan.

Konditoriprovet gick ganska bra men flera detaljer gick helt fel. Tårtan och bakelserna blev inte alls som jag hade tänkt, t.ex. blev gräddkanten hemsk pga av att vi använde gräddblås (en maskin som sprutar fram grädde). Det blev nämligen fullt av luftbubblor i grädden och den blev svår att spritsa. Sen i slutet när det var ca 3 min kvar ska jag försöka fästa de lövtunna chokladpynten på bakelserna och de går bara sönder. Men hann tillslut med 1 min kvar göra klart allt!

Bageriprovet som jag hade idag var som tur var inte så svårt. Vi fick baka vilket bröd vi ville av 2 kg mjöl. Det skulle sen bli 3 limpor och resten frukostfrallor.

Här kommer lite bilder från veckan!

 


Våran snygga winer-dam! Gjord på överblivna winerbitar.

 
Landgångslunch i kallkök

 
Skaldjursmousse och vitlöksgratinerad havskräfta blev också lunch. Vi fick även testa på att flambera creps!


Bilder från tårtprov!
Uppgiften var att tillverka 1 tårta och 5 bakelser på 1 timma. Här får ni se hela klassen resultat.

 
1. En tårta fylld med kokoskräm och annanassylt.
2. En marängtårta fylld med bananer och chokladtryffelgrädde.

 
1. Citrontårtsbotten fylld med blåbärssylt och grädde
2. Fylld med blåbärssylt, vaniljkräm och grädde

 
1. Mitt bidrag. Fylld med hallonsylt, vaniljkräm och hallongrädde
2. Chokladtråbotten med chokladgrädde och banan


Fylld med frysta hallon, vaniljkräm och grädde


När provet var klart fick vi göra tårtbeställningar

 
Gräddtårta och prinsess (jag "spritsade" dekoren på prinsess, det är så läskigt för man har bara ett försök!)





En i andra klassen gjorde denna fina tårta. Jag tycker den blev riktigt fin!


Provtider

Idag hade jag konditoriprov, jobbigt med kul. Sitter just nu och laddar inför ett nytt prov men det är för bageri och det äger rum imorgon. Så imorgon kommer det ett längre inlägg med bilder från proven och så får ni veta hur det gick! Sen blir det lite bilder från kallköket där vi t.ex. gjorde landgång.


En maffig landgång!


Ny bloggdesign!

Passar på att vårstäda bloggen lite, så här är en ny design! Jag störde mig som tusan på den förra som inte fungerade helt korrekt. Kan förhoppningsvis lägga upp liite större bilder på den här också. Men designen är inte klar än så ni vet om det råkar strula lite ;)

surt

Vi konstaterade igår att vi bara har 6 bageridagar kvar i skolan, sen är utbildningen slut. Det känns så himla tråkigt för det finns så mkt mer saker att lära sig. Jag har bara 2,5 vecka kvar i Töreboda sen har vi påsklov och efter det praktik. Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen i höst. Utbilda mig vidare inom konditori i Göteborg är inget altenativ då man måste ha mer erfarenhet. Det är bara att hoppas på chans till jobb under praktiken.

Annars har vi väl jobbat på med konditorin och börjat med internationell bakning.

 
Träning på olika slags biskvier
 
Franska maränger
 
Såhär gör man om man är lat, haha. Vi gör brioche-deg men kom på att det är lättare att lägga smöret på gallret för att sedan bara ploppa i dem. (Smöret måste blandas i lite i taget)

Träning på rosor, nejlikor och blad. Min är den som är nere i vänstra hörnet.
 
Prinsess (utan sylt!? dom är konstiga här i skaraborg). Vi skulle visa vad vi lärt oss i dekoration. Det gick helt fel, man får lite lätt ångest när man står med spritspåsen och ska lägga till det sista under tidspress.



Bakning av Starbucks oatmealcookies och briocher.
 
Misslyckade briocher och ofärdiga öh.. polyneer?